ΒΟΝΤΡΑΤΣΕΚ, ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

 

Ο Βολφ Βόντρατσεκ είναι διακεκριμένος Γερμανός ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος. Η λογοτεχνία του στάθηκε πάντα κριτική απέναντι στον αστισμό και τη συμβατικότητα της καθημερινής ζωής. Στα έργα του υποδεικνύεται σαφώς πώς η δημόσια πολιτική και οι απολιθωμένες ιδέες διαμορφώνουν την προσωπικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Γι’ αυτό, αν και έχει βραβευτεί και τα βιβλία του έγιναν πολλές φορές επιτυχίες, το γερμανικό πολιτιστικό κατεστημένο δεν έχει την καλύτερη ιδέα για τη λογοτεχνία του, ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του ’80 και την άκρα συντηρητικοποίηση του ακαδημαϊκού χώρου στη Γερμανία, που ξέσπασε τότε για να καταντήσει μετά το 2000 λαίλαπα.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό πως, μ’ όλο που τα διηγήματα τούτα γράφτηκαν στο τέλος της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του ’70, ο σημερινός αναγνώστης τους αναπότρεπτα θα σχηματίσει την ιδέα ότι γράφτηκαν για να παρουσιάσουν και να κριτικάρουν τη σύγχρονη κατάσταση.

Τα μεταφραζόμενα εδώ διηγήματα προέρχονται από το πολύ διάσημο βιβλίο του: Παλιά άρχιζε η μέρα με ένα τραύμα από πυροβολισμό. Ένας χωρικός γεννάει με μια χωρική ένα χωριατόπαιδο, που θέλει οπωσδήποτε να γίνει δούλος. Τίτλος που έχει θεωρηθεί ως ίσως ο πιο ξεχωριστός στην ιστορία της νεότερης γερμανόφωνης λογοτεχνίας.