ERYMANTHOS-1
ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ, φύση και μύθοι
Ο Τιτάνας
Ο Ερύμανθος έχει μέγιστο ύψος 2.223 μ. και το κεντρικό του τμήμα αποτελεί ένα από τα πιο απόκρημνα ορεινά συγκροτήματα της Ελλάδας. Καθώς βρίσκεται στην μέση βορειοδυτική ακμή των μεγάλων ορεινών όγκων της κεντρικής Πελοποννήσου, βλέπει δυτικά προς τις εκτεταμένες πολύ χαμηλότερες εκτάσεις με πεδιάδες, κοιλάδες, λόφους και μικρά βουνά της Αχαΐας και της Ηλείας, προς τις καταπράσινες λοφοτοπιές της Ολυμπίας και προς τη θάλασσα του Ιονίου.
Εδώ παρουσιάζεται ο κεντρικός Ερύμανθος, δηλαδή ο Ωλενός ή Ωλονός 2.223 μ., η Μουγγίλα 2.169 μ. και η μακριά επιβλητική κορυφογραμμή που, ξεκινώντας από τις απόκρημνες ράχες πάνω από το Καλέντζι στα 1.926 μ., μέσω του Προφήτη Ηλία 2.125 μ., του Πυργάκου 2.050 μ. και της Ψηλής Τούρλας 1.892 μ. καταλήγει στον Απανώκαμπο, το διάσελο ανάμεσα στη Μουγγίλα και στον Ωλενό.
Ο Ερύμανθος και η γύρω περιοχή έχουν πλούσια παρουσία στη μυθολογία και την Ιστορία κατά την αρχαιότητα, με όλες όμως τις αρχαίες αφηγήσεις να επισκιάζονται από τον τέταρτο άθλο του Ηρακλή κατά τον Απολλόδωρο, τρίτο κατά τον Διόδωρο Σικελιώτη, δεύτερο κατά τον Λιβάνιο, τη σύλληψη του Ερυμάνθιου κάπρου. Στην περιοχή του όρους υπήρχαν αρκετοί αρχαίοι οικισμοί και μερικές πόλεις.
Στους νότιους πρόποδες της Λάμπειας 1.795 μ., ορεινού εξαρτήματος του Ερύμανθου, βρισκόταν η Ψωφίδα, από τις παλαιότερες της Αρκαδίας. Με την Ψωφίδα φαίνεται να συναρτάται η ιστορία του όρους Ερύμανθος, καθώς βρίσκεται σε μια από τις κύριες διαχρονικές διαβάσεις της κεντρικής Πελοπόννησο προς τη δυτική, τη θάλασσα και τα νησιά.
Στο άλμπουμ αυτό, συνδυάζεται η ορειβατική αφήγηση με την έρευνα για τον Ερύμανθο και την Ψωφίδα στην αρχαία μυθολογία και ιστορία.