Moraceae
Αυτοφυείς, άγριες συκιές υπάρχουν αρκετών ειδών στην Ελλάδα, που παράγουν μικρούλια λευκά ή μαύρα σύκα, και αποτελούν προγόνους των πολλών καλλιεργημένων ποικιλιών.
Εδώ παρουσιάζουμε το τυπικότερο είδος της αυτοφυούς αγριοσυκιάς, Ficus carica (L.), δείγματα από τον Κιθαιρώνα και την Πάρνηθα. Στη φωτογραφία «PARNITHA-1», αγριοσυκιά φυτρωμένη πάνω από τη μεγάλη πηγή Μπόρσι, στις κεντροδυτικές υπόρειες του συγκροτήματος.
Παραθέτω και τρεις φωτογραφίες από εκλεκτές ποικιλίες σύκων, που καλλιεργούνται στο χωριό όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, στο Σαρακινάδο Ζακύνθου:
Ficus 1, ZAKYNTHOS-SARAKINADO-1: Το περίφημο αττικό σύκο, που το μονοπώλειό του προστατευόταν κατά την αρχαιότητα στην Αθήνα και η εξαγωγή μοσχευμάτων του απαγορευόταν αγρίως. Το νοστιμότερο από τις ποικιλίες σύκων που καλλιεργούνται κατά παράδοση στην Ελλάδα.
Ficus 2, ZAKYNTHOS-SARAKINADO-2: Η συκιά αυτή, που καλλιεργείται σποραδικά σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, άσημη στην εμφάνιση και μονίμως σαν έτοιμη να ξεραθεί, παράγει τα μεγαλύτερα σύκα από όλες τις ελληνικές ποικιλίες, πολύ νόστιμα και γλυκά.
Ficus 3, ZAKYNTHOS-SARAKINADO-3: Η συνεισφορά της Ζακύνθου στον χάρτη των ελληνικών ποικιλιών, το λεγόμενο στο νησί «χοντρόσυκο», ή «ντόπιο». Μπορεί να το βρει κανείς σποραδικά και στην Κεφαλονιά και στη δυτική Πελοπόννησο, αλλά πιθανότατα η καταγωγή του είναι ζακυνθινή. Μπορεί να φτάσει σε μέγεθος αρκετά μεγαλύτερο από αυτό της φωτογραφίας. Είναι γλυκό, ζουμερό και δροσερό. Ωριμάζει αρχές καλοκαιριού.