PARNITHA-A

ΠΑΡΝΗΘΑ στην αρχαιότητα

Α΄: φύση, μύθοι, ιστορίες

 

Η έρευνα για τη σκιαγράφηση του αρχαίου προσώπου της Πάρνηθας, όπως παρουσιάζεται σε αυτό το ψηφιακό βιβλίο καθώς και στον Β΄ τόμο, για το Σπήλαιο του Πανός και την περιοχή του, που θα ακολουθήσει, καθώς και η σχετική φωτογράφηση, εκπονήθηκαν από τον συγγραφέα κατά τη διάρκεια πολλών χρόνων, κατά τις ορειβατικές του διαδρομές.

Δεδομένου ότι πολλοί από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς που σώζονται κείμενά τους ήταν Αθηναίοι ή έζησαν ένα μέρος της ζωής τους στην Αθήνα, είναι παράξενο που υπάρχουν τόσο λίγες πληροφορίες σε αρχαίες πηγές για την Πάρνηθα, το κατ’ εξοχήν ορεινό συγκρότημα της Αττικής και το μόνο κοντά στην πόλη της Παλλάδας που περιλαμβάνει σχετικώς ψηλά βουνά.

Όμως, η προσεκτική μελέτη των αρχαίων κειμένων, συνδυασμένη με την ορειβασία και την επιτόπια εξέταση, έδωσε απροσδόκητους καρπούς, καθώς ζωγραφίζουν έναν Πάρνη γεμάτον ζωή, οπου ο άνθρωπος και η φύση βρίσκονταν σε πλήρη ισορροπία.

Στο βιβλίο υπάρχουν μερικά λαθάκια «αβλεψίας», που θα διορθωθούν όταν θα μπορέσει ο συγγραφέας του να ανεβάσει την διορθωμένη εκδοχή του pdf. Για παράδειγμα, στη σ. 124, αναφέρεται ότι ο Σωκράτης πολέμησε στην Ποτίδαια 38 χρονών και στην Αφίπολη και στο Δήλιον 48 χρονών. Το σωστό είναι ότι ο Σωκράτης, που γεννήθηκε το 469 π.Χ.,  «πολέμησε στην Ποτίδαια το 432 π.Χ. σε ηλικία 37 χρονών, στην Αμφίπολη της Μακεδονίας 45 χρονών το 424 π.Χ., και τον ίδιο χρόνο στο Δήλιο».

Επίσης, κάπου …έστεψα βασιλιά της Σπάρτης τον Λύσανδρο! Ο οπόίος όμως δεν έγινε ποτέ βασιλιάς.

Ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες…