ΓΝΩΜΟΛΟΓΙΟ

 

Περπατώντας ή δουλεύοντας ο γράφων, χωρίς να λοξοδρομίζει ο νους και η προσοχή του από τη γύρω πραγματικότητα, πλάθει παραλλήλως τα δικά του, μύθους, ιστορίες, ιδέες, και επίσης, όπως εδώ, γνώμες.

Γνώμες, παραγγέλματα, αξιώματα, σκέψεις, ρήσεις, διδακτικοί μύθοι, αποφθέγματα, αφορισμοί, στοχασμοί, επιγραμματικές φράσεις, επιγράμματα, τούτα είναι κάποια από τα ονόματα που έχουν δοθεί σε διάφορες εποχές κι από ανθρώπους πολλών διαφορετικών πολιτισμών σε αυτό το είδος των λογικών και λογοτεχνικών κατασκευών. Όλων πρότυπο είναι ο λαϊκός λόγος, η λακωνικότητα και η σοφία παροιμιών και η θυμοσοφία των λαϊκών αποφάνσεων ή των μικρών ιστοριών. Στόχος της αποφθεγματικότητας είναι πάντα η εν ακαρεί εκρηγνυόμενη στοχαστικότητα, μα επίσης το λεπτότατο, ενίοτε μελαγχολικό χιούμορ. Μέσο η άκρα κυριολεξία, το ευσύνοπτο, η πρωτοτυπία και η μελωδικότητα. Ο στοχαστικός αφορισμός είναι το έδαφος όπου οι φιλόσοφοι συναντούν τη λογοτεχνία και οι λογοτέχνες ακροπατούν στη φιλοσοφία.

Για τη σελιδοποίηση αυτού του μικρού βιβλίου εργάστηκε οικειοθελώς όσο και αφιλοκερδώς ο καλός μου φίλος Βασίλης Φίλιππας, ιστορικός ερευνητής αλλά και άριστος γραφίστας, τον οποίο ευχαριστώ θερμά.

Θερμές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη οφείλω στον αγαπημένο φίλο Απόστολο Κιλεσσόπουλο, έναν από τους πιο πλήρεις δημιουργούς που ζουν σήμερα στην Ελλάδα, εικαστικό, μουσικό, σκηνοθέτη, συγγραφέα και αρχιτέκτονα, ο οποίος δέχτηκε να συνομιλήσουν τα πολύτιμα σχέδιά του με τις Γνώμες μου. Η εικαστική δημιουργία του Κιλεσσόπουλου, που επαναφέρει την τέχνη στην οντολογική της διάσταση, επίσης ο στοχαστικός λόγος του στα βιβλία του, είναι πάντα για μένα ένα ουσιώδες μάθημα. Δεν θα μπορούσα να ονειρευτώ πιο απαιτητικό μα και απογειωτικό συνομιλητή για τις Γνώμες μου, από τα σχέδια του Απόστολου.