ΚΑΥΤΟ ΜΕΛΙ

 

Καυτό μέλι

Αρχαία ελληνικά ερωτικά ποιήματα από άντρες για άντρες και ερωτολογικός σχολιασμός τους

Σχήμα 17Χ24, σελίδες 572

Με σχέδια του Κωνσταντίνου Μιχαήλ

Με εκτεταμένη Εισαγωγή στο περίπλοκο για τον σύγχρονο άνθρωπο ζήτημα των ερώτων μεταξύ ανδρών στην αρχαία Ελλάδα, Αρχαίο κείμενο των ποιημάτων, ΜετάφρασηΣχόλια, σχολαστική παράθεση των σχετικών αρχαίων πηγών και των αρχαίων Επιγραφών, ένα Λεξιλόγιο της αρχαίας ελληνικής ερωτολογικής αργκό για τους ανδρικούς έρωτες, και Βιογραφικά στοιχεία των ποιητών.

Για πρώτη φορά, παρουσιάζεται το σύνολο σχεδόν της σωζόμενης αρχαιοελληνικής ποίησης για τον έρωτα μεταξύ ανδρών. Μια συλλογή από 419 ποιήματα 95 αρχαίων Ελλήνων ποιητών, που αναφέρονται στον ερωτισμό ανδρών για άνδρες με υψηλό ύφος ή απλότητα, με χιούμορ ή αισθησιασμό, με τρυφερότητα ή σαρκική λαχτάρα που συγκλονίζει. Μεγάλοι δημιουργοί όπως ο Πίνδαρος, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Θεόκριτος, μα και ανώνυμοι κι ελάσσονες. Από τον Όμηρο και την αρχαϊκή εποχή, τον Σόλωνα, τον Αλκαίο, τον Ίβυκο, τον Θέογνι, τον Μίμνερμο, μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει σχόλια, βασισμένα σε αρχαίους Έλληνες και Βυζαντινούς συγγραφείς, καθώς και σε συλλογές αρχαίων επιγραφών: Μυητικός, θρησκευτικά και θεσμικά καθιερωμένος ερωτισμός ανδρών για έφηβους. Νομολογία και ήθη για τους έρωτες μεταξύ αρρένων σε σχέση με την κοινωνική ζωή, τα σχολεία και τις παλαίστρες. Σεξουαλικές πρακτικές. Έρωτες με δούλους και ευνούχους. Ανδρική πορνεία. Θηλυστολία, δηλαδή τραβεστισμός, θεσμικά καθιερωμένος και μη. Αρρενωπότητα και θηλυπρέπεια. Αρρενοερωτική αργκό. Ανδρικοί έρωτες και αρχαία Τραγωδία. Θεσμισμένη στρατιωτική ομοφυλοφιλία σε σχέση με την πόλιν, τον πόλεμο, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ανδρικοί έρωτες στον Όμηρο, και άλλα πολλά.

Από την έρευνα των πηγών υποδεικνύεται ότι, αν και η πατριαρχική δομή των αρχαίων ελληνικών κοινωνιών είναι αναμφισβήτητη, οι θρησκευτικά, νομικά και εθιμικά θεσμοθετημένοι ανδρικοί έρωτες υπονόμευαν τη μονοκρατορία της ανδρικής θεώρησης για τον κόσμο και τον άνθρωπο, μπολιάζοντας τους άνδρες με το σπέρμα της υπέρβασης των βιολογικών και ιστορικών καταναγκασμών του φύλου τους, δηλαδή γονιμοποιώντας τους με τον ψυχικό και ιστορικό κόσμο των γυναικών. Έτσι έγινε κατορθωτός ένας πολιτισμός με τέτοια καθολική γνώση και κατανόηση για τον άνθρωπο φιλοσοφικά, πολιτικά, ποιητικά και καλλιτεχνικά, όπως ο αρχαιοελληνικός.

Για τους αρχαίους Έλληνες, όπως λέει ο Αριστοτέλης, ο έρωτας μεταξύ ανδρών ποιεί κοινωνίαν, δηλαδή «παράγει επικοινωνία και κοινωνικότητα».

 

A΄ έκδοση, Σπύρος Καρυδάκης, ι.έ., Αθήνα 2013

 

Β΄ έκδοση, Εκδόσεις Στιγμός, Αθήνα 2021

τηλ. 210 3614968, email: stigmos@eurasiabooks.gr

www.eurasiabooks.gr